Και η "εκτός διαδικτύου" (offline) προώθηση μπορεί να είναι αποτελεσματική
Πρόσφατα, πελάτης της εταιρείας μας ζήτησε τη δημιουργία ιστοσελίδας, χωρίς να επιθυμεί online προώθηση της ιστοσελίδας μέσω S.E.O. ή online διαφήμισης. Συνήθως, σε νέες ιστοσελίδες (νέα domain name), αν δεν γίνει κάποιος μορφής online promotion, η επισκεψιμότητα είναι χαμηλή. Η συγκεκριμένη περίπτωση ήταν αρκετά διαφορετική.
Η ιστοσελίδα, μόλις 2 μήνες μετά τη δημιουργία της, παρουσίαζε (αναλογικά) σημαντική επισκεψιμότητα, της τάξης των 5.000 διαφορετικών επισκεπτών (unique visitors) ανά μήνα. Από πού προέρχονταν όμως οι επισκέπτες;
Σύμφωνα με τα στατιστικά, το 40% των επισκεπτών προέρχονταν από άμεση μετάβαση στην ιστοσελίδα, δηλαδή γράφοντας απλά τη διεύθυνση της στον browser. Από τους υπόλοιπους επισκέπτες, το 45% προήλθε από μηχανές αναζήτησης, με μία σημαντική λεπτομέρεια: οι όροι της αναζήτησης δεν ήταν γενικές λέξεις - κλειδιά, αλλά κυρίως το όνομα της ιστοσελίδας (domain name)* ή παραλλαγές αυτού. Με άλλα λόγια, το 85% των επισκεπτών, γνώριζαν ήδη την ύπαρξη της ιστοσελίδας. Το ποσοστό αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός οτι η ιστοσελίδα ήταν καινούρια, οδηγεί στο συμπέρασμα οτι ο πελάτης μας είχε πετύχει μια σημαντική προώθηση/διαφήμιση της ιστοσελίδας εκτός διαδικτύου (offline promotion).
Το παραπάνω παράδειγμα υπενθυμίζει οτι και η "μη-διαδικτυακή" διαφήμιση μπορεί να αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα στην επισκεψιμότητα μιας ιστοσελίδας. Αυτού του είδους η προώθηση μπορεί να περιλαμβάνει μεθόδους όπως
-διαφήμιση σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (γραπτό Τύπο, τηλεόραση, ραδιόφωνο)
-αφίσες - flyers
-επαγγελματικές κάρτες (business cards)
-QR codes
-διάδοση από στόμα σε στόμα
Συμπερασματικά, αν και και στον ηλεκτρονικό κόσμο του διαδικτύου η online προώθηση μιας ιστοσελίδας παραμένει νο1 προτεραιότητα, δεν θα πρέπει να υποτιμάμε τη δύναμη του offline promotion και τον αντίκτυπο που αυτός μπορεί να έχει στην επισκεψιμότητά της.
Leave a comment